Nuoret

Kaikki hankkeen toiminta on avointa kaikenikäisille, mutta erityisesti mukaan toivotaan nuoria.

Tässä esimerkkejä siitä mitä nuorille on tarjolla:

Työpajamainos

barbi vai barbaari

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Lukiolaisille ja muille nuorten toiminnasta kiinnostuneille pidettiin infotilaisuus Frosteruksen koululla 1.6. Nuoret saivat pohtia aivoriihessä mitä harrastustoimintaa he paikkakunnalle toivoisivat. Tässä muutamia esille nousseista toiveista:

– näyttelemistä
– elokuvailtoja
– tanssia
– musiikkia
– tonttulakkien tekoa
– seurapiiri teekutsuja
– kampausten teko kerho
– katutaidetyöpaja
– valokuvaustyöpaja
– kokkikerho (ruokia Suomesta ja muualta maailmasta)
– eräilyä
– puutöitä
– puiden istuttamista

Suurin osa näistä olisi mahdollista toteuttaa perinne- ja kulttuurityöpajatoiminnan kautta. Monenlaista urheilua toivottiin myös, mutta se ei suoranaisesti kuulu perinne- ja kulttuuriteemaan. Vinkkaamme toiveista Katajalle ja liikunta&nuorisotoimelle. 🙂 Kiitos hyvistä ideoista!!!

Kootkaa oma ryhmä (n. 5 hlö) ja ottakaa tonttuihin yhteyttä, niin yritämme järjestää teille tilat, ohjausta, materiaalia ym.

kulttuuritontut@gmail.com
044 4456 858 / Edda-tonttu
044 4456 848 / Jaana-tonttu

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tiivistelmää hankesuunnitelman nuoria koskevista osista:

PAJATONTTU – Yhdessä tekemisen meininkiä
Pajatonttu -osion tavoitteena on yhdessä tekemisen kautta edistää yhteisöllisyyttä, kannustaa vapaaehtoistyöhön oman paikkakunnan kehittämiseksi ja innostaa uusia toimijoita mukaan 3. sektorin kulttuuritoimintaan. Kulttuuri- ja perinnetyöpajat voivat olla kestoltaan päivästä pariin viikkoon ja osa työpajoista voi olla samalla kursseja tai leirejä. Toimenpiteinä pajatoiminnassa voi olla mm. perinnemaiseman hoitoa, tarinaraitin katosten ym. tapahtumia ja matkailua palvelevien rakenteiden rakentamista, vanhojen käsityötaitojen elvyttämistä, teatteria, musiikkia, kuvataidetta, luonnonraaka-aineiden hyödyntämistä, palstaviljelyä ym.

NÄYTELMÄTONTTU – Roolihahmoista harrastus ja matkailuvaltti
Lukion ilmaisutaidon kurssi ja upeat vanhojentanssiesitykset ovat aiheuttaneet monelle nuorelle teatterikärpäsen pureman. Kärsämäellä ei kuitenkaan ole teatteriharrastustoimintaa jossa innostusta voisi jatkaa. Näytelmätonttu -osiolla pyritään elvyttämään etenkin nuoria ja nuoria aikuisia kiinnostavaa teatteriharrastusta pienelle paikkakunnalle sopivassa muodossa. Pienellä paikkakunnalla kesäteatteritasoiseen toimintaan ei tahdo riittää resursseja. Hankkeessa teatteriharrastusta rakennetaan roolihahmoihin perustuvan näyttelemisen pohjalle. Ajatuksena on että, kun riittävän moni opettelee yhden tai useamman roolihahmon ja hankkii puvustuksen, hahmoja yhdistelemällä voidaan harrastaa roolipelaamista muistuttavaa improvisaatioteatteria tai käsikirjoittaa käytettävissä oleville roolihahmoille sopiva näytelmä.

VIRTUAALITONTTU – Virtuaali-Kärsämäki –areenan hyödyntäminen
Nuorten mediapajatoiminta käynnistetään kurssin/työpajan avulla. Mediapajalla nuoret tuottavat sisältöä kotikunnastaan nettiin (mm. virtuaalikärsämäki sivustolle). Tuotettu sisältö voi olla esimerkiksi videoita, animaatioita tai netti-tv:tä. Tavoitteena on tehdä sisältöä joka korostaa paikallisen kulttuurin ominaispiirteitä pilke silmäkulmassa. Mediapajaa on mahdollista jatkaa hankkeen jälkeen, jos nuorilla intoa riittää.
KOTITONTTU – Kotiseutuidentiteetti rikkautena ja yhdistävänä tekijänä
Kotitonttu-osiossa pyritään tavoittamaan paikkakunnalta pois muuttaneita. Ulkokärsämäkiset ovat hyvä kohderyhmä esimerkiksi tapahtumista tiedottamiselle, koska monet heistä vierailevat paikkakunnalla muutenkin. Hankkeessa laaditaan yhteistyössä opintomatkalle lähtevien nuorten kanssa perinnekasvatusmateriaalia ja kerrotaan lapsille ja nuorille oman perinteen merkityksestä ja oman kulttuurin arvosta.

MAAILMANKANSALAISTONTTU – Kotiseutuidentiteetin arvostuksen kasvaminen kansainvälisyyteen peilaamalla.
Maailmankansalaistonttu-osiossa järjestetään alueen nuorille mahdollisuuksia erilaisiin ihmisiin ja kulttuureihin tutustumiseen mm. kansainvälisen nuorten työleirin ja yhdessä maahanmuuttajien kanssa pidettävien nojatuolimatkojen ja vierasvara –iltojen avulla.
Maailmankansalaistonttu -osiossa järjestetään opintomatka ”maalle ulkomailla”. Vieraalla maalla on maallakin eksoottista, miksei myös meidän maaseudulla? Kulttuurivaihdon kautta huomaa, että oma perinne on uniikkia. Matkan tavoitteena on huomata, miten eri maassa maalaisuus onkin eksoottista, joten ehkä myös oma maalaisuus on rikkaus? Kohdemaan nuorten kanssa suoritamme tasa-arvoista kulttuurivaihtoa siten, että kumpikaan osapuoli ei ole pelkästään turisti tai kohde vaan molemmilla on jotain annettavaa ja saatavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: